Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • Expoziția „Simboluri românești – icoane, timbre, documente“, la Muzeul Preparandiei din Arad
Expoziția „Simboluri românești – icoane, timbre, documente“, la Muzeul Preparandiei din Arad

Expoziția „Simboluri românești – icoane, timbre, documente“, la Muzeul Preparandiei din Arad

 

Expoziția „Simboluri românești – icoane, timbre, documente“ va fi amenajată la Muzeul Preparandiei din municipiul Arad și va putea fi vizitată în perioada 20 ianuarie 2022 – 27 ianuarie 2023.

Intrarea la expoziție este gratuită.

Detalii și programări pentru grupuri la numărul de telefon: 0357.444.089.

Expoziția este structurată pe trei părți. Prima parte cuprinde panouri pe care au fost transpuse fotografii cu portretele oficiale ale domnitorului „Micii Uniri“, Alexandru Ioan Cuza și ale Doamnei Elena Cuza și informații despre evenimentul de la 24 ianuarie 1859. De asemenea, în expoziție mai pot fi văzute clădiri și obiecte de patrimoniu care au legătură directă cu Alexandru Ioan Cuza, cum ar fi clădirea Muzeului Unirii din Iași și clădirea Muzeului memorial „Alexandru Ioan Cuza“ de la Ruginoasa.

Au mai fost transpuse pe panouri stema Unirii Principatelor de la 1859, clopoțelul care se presupune că a fost folosit la Divanul Ad-Hoc, o litografie cu Divanul Ad-Hoc, un document semnat de Alexandru Ioan Cuza.

Pentru a sărbători unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza în 1858, a apărut primul timbru în România, imprimat cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi, una dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume. Acest timbru, transpus pe un panou de mari dimensiuni va putea fi văzut la Muzeul Preparandiei, alături de alte imagini cu timbre, reprezentative perioadei și tematicii abordate, produse filatelice de înaltă ținută. Acestea formează cea de-a doua parte a expoziției.

De asemenea, într-o altă încăpere a Muzeului Preparandiei vor fi expuse 30 de lucrări de pictură în acuarelă, respectiv scene iconografice reprezentantive pentru Biserica Ortodoxă, care aparțin artistului plastic Elena Boțan, care a împlinit, anul trecut, 50 de ani de activitate.

Elena Boțan este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad și a Cenaclului „Ion Andreescu” din Arad, fiind absolventă a Facultății de Arte, disciplina Conservare-Restaurare, din cadrul Universității Oradea.

A avut expoziţii individuale şi comune în mai multe judeţe din ţară şi în străinătate.

Prin organizarea acestei expoziții se dorește evocarea unui moment important din istoria țării, „Mica Unire“ de la 24 ianuarie 1859 de la Iași, eveniment considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

În 24 ianuarie 2023, se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

PROGRAM DE VIZITARE:

Vineri, 20 ianuarie: 8.30 – 14.00

Luni, 23 ianuarie: ÎNCHIS

Marți, 24 ianuarie: ÎNCHIS

Miercuri, 25 ianuarie: 8.30 – 14.00

Joi, 26 ianuarie: 8.30 – 14.00

Vineri, 27 ianuarie: 8.30 – 14.00