Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • Expoziția „Artă tradițională din Țara Zărandului“, la Muzeul Preparandiei din Arad
Expoziția „Artă tradițională din Țara Zărandului“, la Muzeul Preparandiei din Arad

Expoziția „Artă tradițională din Țara Zărandului“, la Muzeul Preparandiei din Arad

 

Expoziția „Artă tradițională din Țara Zărandului“, care prezintă textile vechi din municipiul și satele din județul Arad poate fi vizitată, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2021, la Muzeul Preparandiei din Arad.

Expoziția, al cărei scop este promovarea artei textilelor, tradițiilor populare și identității culturale românești din această parte a țării cuprinde: ștergare, fețe de masă, cearșafuri, haine din cânepă folosite la munca câmpului, vechi de zeci și sute de ani, toate realizate manual, din materiale ecologice în gospodăriile țărănești din municipiul și județul Arad.

Ștergarele, care constituie marea majoritate a exponatelor, provin din colecția regretatului arhidiacon Teodor Babuția, care le-a moștenit de la diverse familii din zona Gurahonț și a cărei soție, Gabriela, le-a donat Centrului Municipal de Cultură Arad, în anul 2018.

Ștergarul este un obiect de utilitate casnică în satul tradițional, regăsit în toate ritualurile de trecere, reprezintă una dintre cele mai importante piese de țesătură din patrimoniul material, în care se regăseşte măiestria realizării ornamentelor, cu semne și simboluri care vorbesc peste timp de viața cotidiană a țăranului român.

Ștergarele sunt confecționate la războiul de țesut și prezintă modele geografice, florale, animale și tropomorfice.

Ștergarele au un important rol ritual în botezuri, nunți sau înmormântări.

Majoritatea textielor expuse la Muzeul Preparandiei respectă canoanele cunoscute din arta populară, care sunt în strânsă legătură cu credințele și perspectiva asupra lumii a comunității din care fac parte.

Astfel, motivele tradiționale respectă o ordine, prin folosirea repetiției unor motive, alternare, simetrie/asimetrie, contrast, proporție, unitate.

Alte motive tradiționale întâlnite Țara Zărandului sunt formele geometrice: romburi mari de circa 10 cm, pătrate, jumătăți de romburi care se succed.

Dintre cele vegetale: flori înghinărate, struguri, flori înclinate cu dispunere a modelelor sub formă de ghirlandă sau vrej, pe o linie șerpuită, sau așezate pe un rând sau două față în față, rândul inferior fiind mai mic decât primul.

Aceste motive sau simboluri reprezintă un „limbaj”, reflectând credințe religioase, magice, valori sociale, iar pe măsură ce ne apropiem de timpul prezent ele îndeplinesc predominant funcții estetice.

Intrarea este liberă.

Expoziția poate fi vizitată de luni până joi între orele 8.00 – 17.00 și vineri între orele 8.00 – 14.00.