Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • Filmele „Încă un rând“ și „Senatorul melcilor“, proiectate în grădina de vară de la cinematograful „Arta“
Filmele „Încă un rând“ și „Senatorul melcilor“, proiectate în grădina de vară de la cinematograful „Arta“

Filmele „Încă un rând“ și „Senatorul melcilor“, proiectate în grădina de vară de la cinematograful „Arta“

Filmul danez „Încă un rând“, regizat de Thomas Vinterberg, câştigător anul acesta al premiului Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional, se vede pe marele ecran de la „Arta“, vineri, 25 iunie, ora 21.45.

Filmul pornește de la teoria conform căreia ne naștem cu o cantitate prea mică de alcool în sânge și că o ușoară stare de ebrietate ne deschide mintea spre lumea din jurul nostru. Asta încearcă să facă și Martin (Mads Mikkelsen) alături de 3 prieteni, toți profesori plictisiți. Pe măsură ce planurile sunt date peste cap, unii văd viața din ce în ce mai colorat iar alții o iau razna.

Seara de sâmbătă, 26 iunie, de la ora 21.45, este dedicată peliculei „Senatorul melcilor“, în regia lui Mircea Daneliuc, ocazie cu care lansăm proiectul „Cinemateca estivală“.

Acesta își propune să ofere în perioada iunie - septembrie 2021 prilejul de a viziona o serie de creații din patrimoniul cinematografic românesc deopotrivă pentru copii și publicul matur. Spectatorii au posibilitatea să se bucure de aceste proiecții în ambianța plăcută a serilor de vară petrecute în grădina cinematografului Arta.

„Senatorul melcilor“, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

Senatorul Vârtosu sosește într-o localitate montană să inaugureze o instalație eoliană, prilej cu care este întâmpinat de un potop de reclamații din partea țăranilor, nemulțumiți de felul cum au fost reîmproprietăriți. Se debarasează însă repede de ei și se instalează într-o fostă vilă a lui Ceaușescu, în care dormise și președintele Franței, Charles de Gaulle.

E încântat de atenția cu care este abordat de trei ziariști străini, interesați, de fapt, să cumpere o parcelă de munte, comandându-le pentru prânzul de a doua zi... melci. Deși autoritățile scot la cules toată suflarea locului, melci nu prea sunt, nu-i sezonul lor. Totul degenerează într-o serbare câmpenească, terminată cu un viol. Vârtosu se retrage la o cabană din apropiere și refuză să se implice. Răvășit de alcool, crezând chiar că a fost otrăvit cu melci și ciuperci, are o criză mistică, dar a doua zi, văzând că nu mai are nimic, uită promisiunile făcute lui Dumnezeu și o șterge cât poate de repede la București.