Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • Moment istoric. După 100 de ani, generalul Berthelot „s-a întors“ la Arad
Moment istoric. După 100 de ani, generalul Berthelot „s-a întors“ la Arad

Moment istoric. După 100 de ani, generalul Berthelot „s-a întors“ la Arad

Generalul Henri Mathias Berthelot a fost omagiat, vineri, la Arad la începutul conferinței științifice naționale „Turneul generalului Berthelot în Transilvania și Banat la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919“, organizată de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Membrii Asociației Culturale „Tomis“ în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța au refăcut ceremonialul militar din urmă cu 100 de ani, când Henri Mathias Berthelot a poposit la Arad.

Însoțiți de dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, cinci voluntari, costumați în uniforme de general de divizie, sublocotenent și plutonier de infanterie i-au făcut pe cei prezenți în Palatul Administrativ din Arad să trăiască emoționante momente istorice.

Cu această ocazie, dr. Costin Scurtu a anunțat că au fost puse bazele Asociației Culturale Tomis, filiala Arad, care are deja 20 de voluntari, cu ajutorul cărora se vor recrea tradiții cultural-istorice ale comunităților din județul Arad.  

Conferinta științifică națională intitulată „Turneul generalului Berthelot în Transilvania și Banat la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919“ are loc în 15 și 16 noiembrie 2019, în municipiul Arad, în prezența a numeroși istorici din țară și din străinătate.

Aceștia au fost salutați, cu respect și apreciere, de primarul municipiului Arad, Călin Laurențiu Bibarț, care a apreciat munca de cercetare a istoricilor pentru a păstra vie istoria acestor locuri.

La conferință vor fi prezentate comunicări în plen și vor fi lansate volume dedicate situației istorico-politice din anul 1919, după Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Printre invitați se află prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca, membru corespondent al Academiei Române, director al Institului de istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, prof.univ.dr. Dumitru Preda, fost ambasador al României în Republica Cuba, prof.univ.dr.emerit Ion Zainea de la Universitatea din Oradea, porf.univ. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea.

Conferința este coordonată de prof.univ.dr.habil. Corneliu Pădurean de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad.

 

De ce îl iubesc românii pe generalul Berthelot?

Istoria modernă a României a fost profund marcată de un erou francez din Primul Război Mondial, generalul Henri Mathias Berthelot. Este vorba de un comandant genial, care a iubit nespus România și care este considerat și azi drept un simbol al prieteniei care unește Franța și România. 

Generalul Henri Mathias Berthelot a absolvit Academia Militară Saint-Cyr și a servit apoi în garnizoanele franceze din Algeria, apoi a ajuns la Tonkin și la Annam. Din anul 1907, el a fost transferat la Statul Major General, unde și-a câștigat reputația unui organizator deosebit de capabil.

În toamna anului 1916, în condițiile în care România intrase în război de partea Franței și Marii Britanii, generalul Henri Mathias Berthelot a fost numit comandant al Misiunii Militare Franceze în România.

Armata română se afla sub presiunea trupelor germane și austro-ungare care porniseră ofensiva peste Munții Carpați, și sub cea a trupelor bulgare, care atacau dinspre Dunăre și Marea Neagră. O mare parte a teritoriului românesc, inclusiv capitala București, a fost ocupată. Regele Ferdinand I și Regina Maria, împreună cu Guvernul, Parlamentul și Armata s-au retras în Moldova, unde au organizat rezistența, cu sprijinul trupelor Rusiei țariste.

Generalul Berthelot s-a implicat în reorganizarea Armatei Regale Române, care în anul 1917 a fost capabilă să reziste ofensivei armatelor germane, austro-ungare și bulgare și chiar să treacă la contraofensivă. În această perioadă, generalul Henri Mathias Berthelot a devenit prietenul Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria și a învățat să îi aprecieze și să îi iubească pe români.

În istoria armatei române au rămas de neuitat cuvintele generalului Berthelot din 11 noiembrie 1919, când la Paris era serbată încheierea războiului. Prin fața comandanților tocmai defila un detașament românesc. Henri Mathias Berthelot s-a întors către generalul Ferdinand Foch și i-a spus: „Foch, saluez! C’est la famille!”.

După război, Henri Mathias Berthelot a primit cele mai importante distincții ale Regatului României. Pe lângă decorațiile militare, el a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar Parlamentul i-a acordat titlul de cetățean de onoare al României. Mai mult, pentru că pe frontul din Moldova, Regele Ferdinand I le promisese tuturor soldaților români că vor fi împroprietăriți cu teren după terminarea războiului, românul de onoare Henri Mathias Berthelot a primit, la rândul său, un teren și o locuință, situate în comuna Fărcădinu de Jos.

La moartea generalului Berthelot, în România a fost decretat doliu național.

Azi, comuna românească din Hunedoara unde a locuit se numește General Berthelot. (Sursa: www.rfi.ro)