Evenimente

Conferințele Dilema veche, un bilanț

Conferințele Dilema veche, un bilanț

Ediția a V-a a Festivalului de științe umaniste, desfășurat anul acesta sub prestigioasa titulatură  Conferințele Dilema veche, s-a încheiat duminică, 7 aprilie. Festivalul a propus publicului unsprezece evenimente: conferințele propriu-zise, mese rotunde, lansări de carte, o întîlnire cu elevii Colegiului Național Moise Nicoară și un recital de pian susținut, la Filarmonica arădeană, de Andrei Vieru.

 

Toate aceste evenimente culturale s-au bucurat de un mare succes la public, sălile gazdă ale festivalului fiind, în fiecare zi a acestuia, pline și foarte pline. Cu o medie de 150 de spectatori pe eveniment și peste 300 de auditori pe seară, Conferințele Dilema veche au adus în minunatele săli Ferdinand, de concerte a Filarmonicii și sala festivă de la Moise Nicoară, peste 1600 de spectatori. Iar, spre bucuria organizatorilor, publicul nu a fost exclusiv arădean, existînd solicitări de rezervare din partea unor spectatori veniți din Timișoara, Oradea, Deva și chiar Bacău.

 

Acestor 1600 de spectatori li se adaugă alte două tipuri de audiență: cei minimum 4000 de cititori ai variantei de print a dosarului Dilema veche dedicat Aradului (și cel puțin încă pe atîția cititori în online), precum și zecile de mii de vizualizări ale transmisiilor live și înregistrărilor conferințelor (un număr care va continua să crească din momentul în care toate înregitrările întîlnirilor publice vor fi disponibile online).

 

„Prin calitatea invitaților, numărul de zile și de evenimente incluse în program, prin participarea atentă la dezbateri a arădenilor - și nu numai, putem spune că, deși nivelul expunerilor publice a fost academic, am reușit performanța unui eveniment popular și deschis, care cu siguranță a provocat publicul la reflecție.” Daniela Pădurean-Andreica, directorul executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad.

 

„Am întîlnit la Arad un public inteligent, politicos, de bun simț și care impune un fel de noblețe. Iar pentru că succesul, nu doar de public, ci și organizatoric, al Conferințelor, a fost atît de mare, ne gîndim deja să propunem orașului, pentru o viitoare ediție, un format încă și mai bogat, și mai ambițios.” Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema veche.

 

Festivalul de științe umaniste, desfășurat la Arad între 3 și 7 aprilie 2019, și a cărui a cincea ediție s-a desfășurat sub prestigioasa titulatură a Conferințelor Dilema veche, este un eveniment finanțat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, organizat în parteneriat cu GMMC și revista Dilema veche, cu sprijinul Filarmonicii de Stat Arad, Volanul SA, Filip Spedition, Roche și Grup West. Partener media: Radio România Cultural.