Evenimente

  • Home
  • Eveniment
  • American Independent Film Festival în premieră la Arad 27 – 29 aprilie
American Independent Film Festival în premieră la Arad 27 – 29 aprilie

American Independent Film Festival în premieră la Arad 27 – 29 aprilie

American Independent Film Festival debutează anul acesta cu o primă ediție locală la Arad, în perioada 27-29 aprilie, la Cinema Arta. Pe parcursul celor 3 zile de film independent american festivalul a pregătit o selecție ce include filmele The Florida Project”, r. Sean Baker;  „You Were Never Really Here”, r. Lynne Ramsay; „Menashe”, r. Joshua Z Weinstein, „Paterson”, r. Jim Jarmusch; „The Rider”, r. Chloe Zhao și „Wonderstruck”, r. Todd Haynes. Toate filmele vor avea câte o proiecție pe parcursul ediției de la Arad. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

 

După succesul mondial al lui Tangerine, filmul anterior realizat de Sean Baker cu un simplu iPhone 5S, regizorul își continuă ascensiunea construind în The Florida Projecto fabulă realistă despre nevinovăție, fericire și iubire familială în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. Tânăra mamă Halley (Bria Vinaite) și fiica ei în vârstă de șase ani Moonee (Brooklynn Prince) își petrec zilele în lumea colorată în nuanțe pastelate a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se din plin de viață. Protectorul lor iubitor este și managerul de motel Bobby (Willem Dafoe). Când norul întunecat al sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le pune familia în pericol cu grave consecințe.

Filmul delicat și cald al lui Baker este îmbogățit de interpretările extraordinare ale unor actori neprofesioniști, subliniind empatia și refuzând să lase realitatea crudă sa umbrească minunea magică a vieții. În cadrul American Independent Film Festival la Arad, proiecția are loc duminică 29 aprilie, la Cinema Arta, de la 20:00.

Tot pe 29 aprilie, la ora 17:30, are loc și proiecția filmului The Rider”. Apreciat de critici şi Premiat la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, anul trecut, este portretul atent şi emoţionant al unui tânăr, Brady, fost călăreț de rodeo și, acum, îmblânzitor de cai, care se reface după un accident. Folosind actori non-profesioniști și inspirându-se din povestea vieţii protagonistului Brady Jandreau, Zhao construieşte, cu autenticitate delicată, un portret liric al omului și al naturii. Doar cel de-al doilea film al regizoarei americane, „The Ridera câștigat premiul C.I.C.A.E. la Cannes și a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internaționale de film, printre care Telluride, Toronto, Sundance şi Sarajevo – fiind considerat unul dintre cele mai originale şi puternice filme americane ale anului trecut.

 

După nominalizările la Oscar pentru „Carol” cu Cate Blanchett și Rooney Mara, Todd Haynes continuă succesul de critică cu „Wonderstruckcel mai recent film al său prezentat în premieră în 2017 la Festivalul de la Cannes. Cu Julianne Moore în distribuție, filmul este o călătorie înduioșătoare prin istoriile paralele ale unui oraș și ale oamenilor care îl definesc. Proiecția va avea loc în data de 28 aprilie, de la ora 20:00.  

 

Lista premierelor de la American Independent Film Festival la Arad include și unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2017, „Menashe”, debutul în ficțiune al regizorului de film documentar Joshua Z Weinstein. Vorbit în yiddish și plasat în comunitatea hassidică din Brooklyn, filmul îl urmărește pe Menashe, adorabil și neîndemânatic, în încercarea de a-și organiza viața după moartea soției. Filmat cu neprofesioniști din comunitatea evreilor din New York, Menashe este o comoară a filmului indie cu o viziune revelatoare asupra legăturii universale dintre tată și fiu. Proiecția are loc tot sâmbătă 28 aprilie, ora 16:30.

 

American Independent Film Festival la Arad debutează pe 27 aprilie cu un titlu de neratat, „You Were Never Really Here/N-ai fost niciodată aici, regizat de Lynne Ramsay, câștigătoarea Premiului pentru scenariu la Cannes 2017. Filmul i-a adus și Premiul pentru interpretare masculină lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn și brutal care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită. Producția a fost comparată de The Times cu „Taxi Driver” al lui Martin Scorsese („This is the Taxi Driver for a new century”). Tot în prima zi a festivalului de la Arad, cinefilii au ocazia să vadă cel mai recent lung metraj al lui Jim Jarmusch. Caracterizat de critici ca fiind „...unul dintre cele mai luminoase filme ale lui Jim Jarmusch”, Patersonredă atmosfera aparte din „orașul poeților”, Paterson, New Jersey. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură, respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation.

 

***

 

American Independent Film Festival la Arad este organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad și al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Colaboratori locali: Asociația CitiZenit. Parteneri media locali: Magic FM, Radio Arad. Mai multe informații și programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe filmedefestival.ro.