Articole

  • Home
  • Articol
  • Festivalul Internaţional de Teatru Circ va fermeca arădenii timp de 5 zile

Festivalul Internaţional de Teatru Circ va fermeca arădenii timp de 5 zile

“N-aș vrea vreodata să mi se spună că sunt artist, ci saltimbanc. Nu sunt împăcat cu slăbiciunile omului, cu locurile lui comune, cu felul lui de a citi. Și dacă el doarme, eu îl provoc cu privirea, cu demonstrația inconfortabilă că mai există și alte spații.” (François Pamfil)

 

Saltimbanci, acrobați, clowni veseli și triști, unicicliști și panglicari, trapeziști și jongleri, sunt doar câteva ipostaze ale personajelor care vor întâmpina publicul arădean în 25-30 mai la Festivalul Internațional de Teatru Circ. Maeştrii circari vin din toate colţurile Europei şi poposesc în cortul din Piaţa Avram Iancu, la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad şi la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Luna mai se dovedeşte a fi o lună cât se poate de prolifică pentru iubitorii de teatru din Arad, care se pot bucura de o mulţime de tipuri de teatru în cadrul celor trei festivaluri de profil care se desfăşoară în această lună. Festivalul Internaţional de Teatru Circ încheie sezonul cu o ofertă culturală de calitate în care sunt programate spectacole non-verbale, vizuale, accesibile tuturor generaţiilor, dar și de o înaltă calitate artistică. Deoarece spectacolele de teatru-circ sunt foarte elaborate și precise, cu performanță tehnică și artistică deosebită, acest tip de spectacole constituie un punct de atracţie atât pentru cei mici, atraşi de atmosfera de circ, cât pentru cei mari, cărora li se oferă un spectacol de teatru autentic.

În ultimii zece ani, circul contemporan, numit şi teatru-circ, s-a impus prin pluralitatea esteticilor sale ca o expresie majoră deschisă celorlalte discipline artistice. Festivalul Internaţional de Teatru Circ îşi propune să aducă pe scena culturală locală un tip de spectacol cu care publicul arădean nu a avut ocazia să se întâlnească prea des până acum şi totodată să cultive gustul arădenilor pentru teatrul circ. În ultimii ani spectacolele cu elemente de circ s-au răspândit în mediul teatrului, modificând percepţia asupra circului datorită apropierii estetice de teatru, în relația actorilor cu obiectele, cu decorul, schimbând jocul grotesc al clownului tradițional cu un tip de expresie realist, apropiat de maniera teatrului actual.

Artişti din Franţa, Belgia, Serbia şi România vin la Arad pentru a se plimba pe picioroange împreună cu arădenii de toate vârstele, pentru a-i atrage pe copii la teatru şi pentru a-i scoate pe părinţi din rutină, pentru a convinge tot Aradul să fugă cu circul!