Articole

  • Home
  • Articol
  • Aradul participă la Ziua porţilor deschise la Bruxelles

Aradul participă la Ziua porţilor deschise la Bruxelles

Oraşul Arad va participa, alături de alte 40 de orașe şi regiuni, la Ziua porţilor deschise la Bruxelles, marcând astfel cea de a doua prezenţă a municipiului la acest eveniment consacrat. Prezenţa Aradului la „Open Doors Day – Ziua porţilor deschise la instituţiile europene din Bruxelles”, eveniment care va avea loc la data de 9 mai, în clădirea „Jacques Delors“ a Comitetului Regiunilor (CoR), are ca scop promovarea oraşului, atât din punct de vedere turistic, cât şi cultural, Centrul Municipal de Cultură şi Asociaţia „Arad Capitală Culturală Europeană 2021“ urmând a prezenta aici produse tradiţionale din județ şi informaţii despre Arad. Totodată, la standul dedicat oraşului nostru va rula filmul „Arad. Jurnalul meu virtual”, istoria unei zile din viața orașului, percepută atât din punct de vedere turistic cât și emoțional de o tânără regizoare care a copilărit în Arad.

Cei care se vor opri la standul Aradului vor putea vedea, pe trei plasme, filmul despre Arad al regizoarei Carmen Lidia Vidu, fotografii din oraş şi texte scurte despre municipiul nostru. Regizorul Carmen Lidia Vidu va tapeta la faţa locului un perete cu imagini din Arad pentru a da şi mai multă culoare standului. Mai mult, pentru că la prima participare arădeană la acest eveniment produsele culinare din judeţ au avut un succes neaşteptat, standul Aradului fiind unul dintre cele mai vizitate, şi pe 9 mai 2015 cei care se vor opri la stand vor putea degusta din mai multe sortimente de țuică, miere, gem şi pâine de Pecica.

Filmul, care va fi prezentat europenilor pe 9 mai, are cadre filmate în mai multe locaţii din oraş, povestind despre acțiuni care pun în valoare imaginea orașului, prin realism, magie și poezie, regizorul decizând să combine în povestea sa elemente reale cu unele fantastice. În cele aproximativ 10 minute, filmul prezintă, dincolo de povestea regizoarei, clădiri reprezentantive din Arad, cum ar fi Palatul Administrativ, Palatul Cultural şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, dar şi multe dintre obiceiurile păstrate de arădeni, care i-au rămas în minte regizoarei – călătoria cu tramvaiul, jocul de şah şi remi din Parcul Eminescu, cumpărăturile la Piaţa Obor, Ştrandul „Neptun“, plimbarea cu barca pe Mureș – în forma lor pură, fără a fi „trunchiate” sau „machiate”. Cei care se vor opri la standul Aradului vor vedea, ca atare, un film provocator, mai puţin convenţional, despre un oraş real pe care îl poţi regăsi chiar aşa cum a fost filmat, cu condiţia să iei decizia de a-l vizita.

Suntem şi de această dată pregătiţi pentru a ne prezenta oferta şi pentru a-i convinge încă o dată pe vizitatori că Aradul merită vizitat, că merită să devină Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Nu trebuie să ratăm nicio astfel de ocazie, de o asemenea amploare, pentru a face Aradul văzut şi cunoscut. Organizatorii mizează pe prezenţa a peste 2.000 de vizitatori iar această ocazie vine ca o mănuşă intenţiilor noastre de a ne face cât mai vizibili cu putinţă.

Evenimentul, programat a avea loc pe durata întregii zile de 9 mai în clădirea Jacques Delors a Comitetului Regiunilor (CoR), oferă Aradului şi celorlalte municipii şi regiuni care şi-au anunţat participarea şansa de a se prezenta prin intermediul standurilor de prezentare şi promovare, de a veni cu produse specifice zonelor reprezentate, pliante, filme, documentare sau alte modalităţi ingenioase de a se face cunoscuţi.

Manifestarea de la Bruxelles este adresată publicului larg, dar şi celor implicaţi în dinamica europeană, fiind în acest an un motiv de a sărbători alături de alte municipii şi regiuni Ziua Europei şi o ocazie de a afla mai multe despre Europa.

Organizatorii le-au pregătit celor care vor trece porţile clădirii Jacques Delors o serie de surprize gândite de animatori profesionişti, vizitatorii fiind invitaţi să se costumeze pentru o călătorie în spaţiu şi timp cu ajutorul costumelor Magic Land.