Events

  • Home
  • Event
  • În decembrie, la Cinema Arta se celebrează NOUL CINEMA ROMÂNESC
În decembrie, la Cinema Arta se celebrează NOUL CINEMA ROMÂNESC

În decembrie, la Cinema Arta se celebrează NOUL CINEMA ROMÂNESC

Arad, 28 noiembrie 2017 - Între 1-3 decembrie, ne întâlnim la Cinema Arta să celebrăm Noul Cinema Românesc prin vizionarea lungmetrajelor de debut a celor mai importanţi şi aclamaţi regizori români de film: Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu. Intrarea la aceste proiecţii este liberă. Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene. Intrarea la proiecțiile de film din perioada 1-3 decembrie va fi liberă.

 

MARFA ŞI BANII de Cristi Puiu, OCCIDENT de Cristian Mungiu şi A FOST SAU N-A FOST? de Corneliu Porumboiu se numără printre primele pelicule care au atras atenţia asupra cinematografiei româneşti contemporane. Acestea au fost selectate la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film (precum Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, Festivalul de Film de la Salonic, Festivalul Internațional de Film de la Bratislava) şi au pregătit terenul pentru ceea ce a devenit cunoscut sub numele de NOUL VAL ROMÂNESC.


MARFA ŞI BANII (2001) - vineri, 1 decembrie, ora 19:00

Un tânăr din Constanța care deține o mică facere își dorește să se extindă și să-și cumpere un chioșc, dar nu are deocamdată mijloacele necesare. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparență simplu: o geantă care trebuie dusă la București, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conține anumite lucruri care îi interesează și pe alții. Convins la început că și-a vândut doar serviciile, tânărul înțelege, când este prea târziu, că și-a vândut de fapt conștiința.


OCCIDENT (2002) - sâmbătă, 2 decembrie, ora 19:00

Occident este o comedie despre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi de cele mai multe ori fără soluţie în care ne aruncă viaţa în România de azi. În aceeaşi măsură, Occident e şi o poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp.


A FOST SAU N-A FOST? (2006) - duminică, 3 decembrie, ora 19:00

Într-un orăşel liniştit de lângă capitală, la 16 ani de la Revoluţie, Jderescu, patronul unui post local de televiziune, are o dezbatere în direct cu Piscoci, un bătrân pensionar, şi Mănescu, un profesor de istorie. Alături de aceştia, Jderescu încearcă să găsească răspunsul la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul: "A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?".

 

Proiecţiile de film vor fi precedate de prezentări realizate de Ileana Bîrsan (critic de film şi jurnalist) și Rareș Hanțiu. Illeana Bîrsan a fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut București și BeWhere! și a semnat articole despre cinema în publicații precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. Începând din 2009, participă ca lector și formator în diverse programe de educație cinematografică. Este fondatorul Filmikon, ateliere de educație cinematografică și de educație prin cinema. A realizat împreună cu regizorul Claudiu Mitcu, filmul documentar Procesul (2017). În prezent, Ileana Bîrsan este doctorand la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), este cronicar de film la revista Șapte Seri și Yorick.ro și este co-fondator al DokStation Music Documentary Film Festival.

 

Weekendul de NOUL CINEMA ROMÂNESC e precedat de o avanpremieră – proiecția filmului MARIȚA, în regia lui Cristi Iftimie. Filmul a câștigat Marele Premiu al Juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiția East of West la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și Trofeul Anonimul IFF. Marița și-a încheiat de curând traseul festivalier și va intra în cinematografele din țară în 1 decembrie.

La Cinema Arta avem ocazia de a viziona Marița în avanpremieră, vineri, 30 noiembrie. Fiind o proiecție în avanpremieră, accesul se va realiza pe baza unui bilet de intrare. Biletele au fost puse în vânzare în avans la Cafeneaua Literară Joy’s şi vor putea fi achiziţionate de asemenea la Cinema Arta, înaintea proiecției. Preţul unui bilet este 10 lei sau 7 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 

MARIȚA (2017) – vineri, 30 noiembrie, ora 19:00

Mariţa este un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânăr - acela al desprinderii de tată. Sătul de propriile probleme de cuplu, lui Costi i se face brusc dor de poveștile tatălui său, așa că se hotărăște să treacă pe la el și să le facă un cadou mamei și fraților lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-și doriseră asta. Miza filmului este aceea ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezența și cu poveștile lui, încât să li se pară chiar şi lor greu să se despartă de el.