Events

  • Home
  • Event
  • Tribut marilor actori români, de Ziua Națională, la Cinematograful „Arta“ din Arad
Tribut marilor actori români, de Ziua Națională, la Cinematograful „Arta“ din Arad

Tribut marilor actori români, de Ziua Națională, la Cinematograful „Arta“ din Arad

 

Filmele românești „Pădureanca“ (r. Nicolae Mărgineanu) și Nea Mărin miliardar (r. Sergiu Nicolaescu) vor fi proiectate la Cinematograful „Arta“ din Arad, cu ocazia Zilei Naționale a României, cu scopul de a-i omagia pe uniii dintre cei mai mari actori ai țării, care au fost admirați de generații de spectatori și care, datorită talentului lor, au umplu sălile de cinematograf ani la rând.

Astfel, filmul „Pădureanca“ va putea fi văzut în 30 noiembrie, de la ora 19.00. Cu această ocazie, în holul cinematografului va fi amenajată o expoziție de fotografii, care au fost realizate de Virgil Jireghie, în anul 1986, pe platourile de filmare de la Arad, Curtici și Păuliș.

Filmul este inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici, o poveste de dragoste neîmplinită, care scoate în evidență mentalități și atitudini specifice universului rural din Transilvania sfârșitului de secol XIX, care mai făcea parte din imperiul Austro-Ungar.

În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Ana Ciontea, Manuela Hărăbor, Adrian Pintea, Șerban Ionescu și Dorel Vișan.

Filmul a fost vizionat de 1.619.765 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

Filmul a fost distins, în 1987, de Uniunea Cineaștilor din România (ACIN) cu Premiile pentru regie și interpretare masculină (Victor Rebengiuc) și Premiul special al juriului (Adrian Pintea) și la Festivalul de film de la Costinești din același an a primit Premiile pentru regie, imagine, muzică, interpretare masculină (Șerban Ionescu și Adrian Pintea).

De asemenea, filmul „Nea Mărin miliardar“ va fi proiectat vineri, 1 Decembrie 2023, de la ora 19.00.

Una dintre cele mai reușite comedii din cinematografia românească, „Nea Marin miliardar“ este unul dintre filmele cu cea mai mare cotă de popularitate în rândul spectatorilor ultimelor două generații.

Nea Mărin ajuns la mare, se trezește peste noapte în rolul unui miliardar american care trebuie să aibă de-a face cu mafioți, presă, viața de lux și câte și mai câte. Acest lucru însă nu-l sperie. El rezolvă lucrurile cu calm, la fel ca la el în sat, unde Veta  era consilierul lui de bază și - nu în ultimul rând - soția lui. Cu o distribuție de mare spectacol, Sergiu Nicolaescu reusește să dea lovitura și să realizeze cea mai cunoscută și apreciată comedie românească. În rolurile principale: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Mircea Albulescu, Stela Popescu, Vladimir Găitan, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Rodica Mandache.

Filmul Nea Mărin miliardar a avut un mare succes la public, fiind vândute 14.643.840 de bilete în sălile de cinema din România. Filmul este considerat cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, conform unui comunicat al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Accesul la ambele proiecții va fi liber.

Proiecțiile sunt organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Asociației DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români în Audiovizual) și Arhivei Naționale de Filme.