Events

  • Home
  • Event
  • Ziua Culturii Naționale, sărbătorită online, cu poezie și muzică
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită online, cu poezie și muzică

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită online, cu poezie și muzică

 

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită, online, printr-un eveniment prin care se dorește atât omagierea marelui poet național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 172 de ani, cât și promovarea Muzeului Preparandiei din municipiul Arad, unde a funcționat prima școală pedagogică din Transilvania. 

Centrul Municipal de Cultură Arad va organiza, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, un eveniment cultural-artistic online, intitulat „La steaua“, care va cuprinde un recital de poezie și unul de muzică clasică și religioasă dar și cântece patriotice.

Evenimentul, care va fi înregistrat la Muzeul Preparandiei din municipiul Arad, va fi postat pe pagina de web a centrului și pe profilurile de pe Facebook administrate de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Evenimentul îi va avea ca protagoniști pe Zoltan Lovas și Angela Petrean Varjași, actori la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, care vor recita din opera lui Mihai Eminescu.

De asemenea, soprana Amalia Preda, acompaniată la pian de Alex Timoce va interpreta compoziții românești.

Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“ din Arad, dirijat de preotul Gabriel Streulea va intrepreta cântece religioase și patriotice.

Spectatorii vor putea să vadă imagini reprezentantive din Muzeul Preparandiei.

Adresele la care va putea fi vizionat evenimentul sunt:

www.cmcarad.ro/video

www.facebook.com/CentrulMunicipaldeCulturaArad

www.facebook.com/MuzeulPreparandiei

Ziua Culturii Naționale

 

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă în 16 noiembrie 2010, ca Zi a Culturii Naţionale, fiind ziua care reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

Şi în alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.