Events

  • Home
  • Event
  • Ziua Europei, sărbătorită online
Ziua Europei, sărbătorită online

Ziua Europei, sărbătorită online

Ziua Europei va fi marcată, duminică 9 mai 2021, printr-un eveniment online conform recomandărilor Uniunii Europene de la începutul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Astfel, pe pagina de internet www.cmcarad.ro/video, și pe paginile de Facebook ale Centrului Municipal de Cultură vor fi postate un film și o expoziție informativă.

Filmul „Uniunea Europeană – trecut și prezent“ va avea două părți: una va prezenta date istorice începând din anul 1950, de la crearea instituției, dar și momente importate din ultimii 71 de ani și una realizată în municipiul Arad, în centrul orașului, în Parcul Europa, unde au fost sădiţi mai mulţi arbori de primarii unor oraşe înfrăţite cu Aradul şi unde au avut loc festivităţi cu ocazia Zilei Europei, în anii de dinaintea pandemiei.

De asemenea, filmul va prezenta imagini cu tradițiile minorităților istorice, care conviețuiesc, de sute de ani, în armonie în municipiul Arad, dând orașului caracterul multi-etnic şi multi-confesional.

Situat aproape de granița de vest a României, reședința județului cu același nume, Aradul este unul dintre centrele economice, social-politice și culturale importante ale țării, conectat rutier și feroviar cu vestul Europei.
Oraşul Arad are un caracter multi-etnic şi multi-confesional.

Populaţia oraşului a fost şi este alcătuită din români, maghiari, germani, evrei, sârbi şi este firesc să întâlnim la Arad biserica ortodoxã, cu cele două comunităţi ortodoxe - sârbă şi română, biserica catolică, biserica greco-catolică, biserica reformată, biserica evanghelică lutherană, cultul mozaic.

 

Expoziția „Uniunea Europeană în imagini“ conține 43 de slide-uri informative despre țările europene, simbolurile europene, limbile europene, tratatele europene, repere istorice. Acestea explică într-un mod clar ce este Uniunea Europeană, cu ce se ocupă și cum funcționează.

Diapozitivele pot constitui un instrument util pentru profesori, pentru vorbitorii pe teme comunitare și pentru toți cei interesați de susținerea unei prezentări despre UE.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman.

În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

De la 1 ianuarie 2007, România face parte din marea „familie” a Europei. Acest pas important făcut de ţara noastră este o deschidere către o nouă perspectivă politică, economică şi culturală. În acest context, ne revine sarcina, sa îi facem pe copii să înţeleagă faptul că ei au o nouă cetăţenie – aceea de „cetăţeni europeni”.