Events

  • Home
  • Event
  • Vivat Preparandia! 208 ani de la deschiderea primei școli pedagigice românești din Transilvania, la Arad
Vivat Preparandia! 208 ani de la deschiderea primei școli pedagigice românești din Transilvania, la Arad

Vivat Preparandia! 208 ani de la deschiderea primei școli pedagigice românești din Transilvania, la Arad


Centrul Municipal de Cultură Arad va marca împlinirea a 208 ani de la deschiderea primei școli pedagogice românești din Transilvania printr-un eveniment online.

Astfel, pe pagina de facebook a Muzeului Preparandiei (https://www.facebook.com/MuzeulPreparandiei) vor fi prezentate cele mai importante momente din istoria Preparandiei arădene.

De asemenea, vineri, 6 noiembrie 2020, de la ora 18.00, pe site-ul Centrului Municipal de Cultură Arad (www.cmcarad.ro) va fi prezentată  înregistrarea concertului cameral cu Cvartetul Adagio și recitalul de poezie cu actorul Zoltan Lovas care a avut loc în 26 iunie 2020, în curtea Muzeului Preparandiei, cu ocazia lansării Programului de revitalizare a vieții culturale arădene după perioada de restricții impuse de starea de urgență, program care a avut loc în perioada 15 iunie 2020 – 15 septembrie 2020.

Totodată, Muzeul Preparandiei, str. Preparandiei, nr.13, poate fi vizitat, în condiţii speciale impuse de pandemie, vizitatorii fiind rugați să poarte mască și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în clădire.

Programul de vizitare este de luni până vineri, de la 10.00 la 18.00 și sâmbătă de la 10.00 la 14.00, intrarea fiind gratuită.

Purtarea reglementară a măştii (acoperirea gurii şi nasului) este obligatorie pe toată durata timpului petrecut de vizitatori în muzeu.

Pentru cei care doresc să viziteze muzeul în grup este recomandantă programarea înainte, care se poate face la numărul de telefon 0770 271 505.

Înfiinţarea Preparandiei, prima şcoală pedagogocă românească din Transilvania, a fost hotărâtă de împăratul Francisc I şi a avut loc în perioada 3-15 noiembrie 1812 în casa căpitanului de poliţie, viitor primar, Arşici Sava.