Events

  • Home
  • Event
  • Arădenii sunt invitați la „Tres Court”
Arădenii sunt invitați la „Tres Court”

Arădenii sunt invitați la „Tres Court”

Aradul se numără și în acest an printre cele 70 de orașe din 20 de țări de pe toate continentele care vor găzdui Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj TRES COURT.

Aflat la cea de a 21-a ediție, festivalul prezentat de Institutul francez din România și Orange, are ca ca organizator local Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură. Proiecțiile filmelor vor avea loc la Cinema Arta, în 12, 13 și 14 iunie, zilnic de la orele 18.00. Intrarea este liberă.

4 MINUTE

4 minute este durata strictă pe care o au la dispoziție regizorii filmelor din Festivalul Internațional Très Court pentru a vă arăta poveștile lor. În doar 4 minute, ei trebuie să dea tot ce au mai bun, să facă fiecare secundă să conteze! Rezultatul este o avalanșă de povești concise care vă vor purta într-o multitudine de universuri, de stiluri și de forme, o multitudine de ferestre către lume așa cum este ea sau așa cum ar putea fi.

Festivalul Très Court este oglinda unei generații care vrea informații, experiențe și divertisment, totul pe repede înainte. O sete care poate fi satisfăcută de cele peste 100 de filme foarte scurte din festival. Avantajul foarte scurt metrajului este că presupune multă încântare și puțin risc din partea spectatorilor. Un astfel de festival este o ocazie unică de a părăsi cărările bătute ale preferințelor dumneavoastră cinematografice și de a vă aventura pentru maxim 4 minute în stiluri diverse, de la dramă la comedie și film romantic, de la documentar la animație, de la blockbustere la filme independente realizate cu telefonul mobil.

SELECȚIILE

Competiția internațională este un caleidoscop al creației cinematografice mondiale : 40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat anul aceasta de regizorul francez Michel Hazanavicius, dar și în inimile și pe buletinele lor de vot ale unor spectatori exigenți. Foarte variată, această selecție reflectă realitatea noastră imediată, temerile și speranțele noastre, fie că e vorba de starea planetei, de relații amoroase, de locuri de muncă sau de situația politică.

Selecția franceză, o noutate în România anul acesta, prezintă o serie de regizori francezi și garantează preocupări și senzații franțuzești.

Competiția românească prezintă filme de maxim 4 minute realizate în România de amatori sau de tineri profesioniști, care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc de Orange.

Competiția Paroles de femmes aduce în prim plan femeile de jur împrejurul globului. În fața sau în spatele camerei, ele sunt cele care „fac” filmul!  Industria filmului rămâne o afacere masculină în care femeile sunt slab reprezentate. Și totuși, după afacerea Weinstein și mișcarea Me Too, ele au știut să își ridice vocea pentru a face auzit un discurs care a scuturat profund lumea filmului și societatea în general. Très Court prezintă deja de 10 ani această selecție dedicată portretelor, mărturiilor, poveștilor de viață, de luptă, cotidianului ca și excepționalului femeilor din jurul nostru. Fie că vă emoționează, vă șochează, vă seduc sau vă enervează, un lucru e sigur, la Tres Court femeile nu fac figurație!

Selecția Familială este dedicată copiilor mari și mici, de la 6 la 106 ani. Într-o oră, sunt prezentate 20 de filme foarte scurte, 20 de porți către universuri magice, luminoase și sensibile.

PREMII ȘI RECOMPENSE

Competiția internațională

Marele premiu: 1500€; Premiul pentru originalitate: 500€; Premiul pentru animație: 500€; Premiul publicului: 500€; Premiul Canal+: achiziționarea drepturilor de difuzare de Canal+

Competiția Paroles de femmes - Premiul pentru drepturile femeilor: 1000€

Competiția românească

Premiul juriului : un smartphone 4G din partea Orange și un trofeu

Premiul publicului : un smartphone 4G din partea Orange și un trofeu

Premiul Organizației internaționale a francofoniei, care recompensează un film care pune în valoare limba franceză sau valorile francofoniei: o tabletă.

***

Festival organizat de Asociația Tout en Très Court Paris și de Institutul francez din România,  cu susținerea Orange și a Organizației Internaționale a Francofoniei.  Pentru mai multe informații, consultați https://trescourt.com/ro