Events

  • Home
  • Event
  • Turneul Stradivarius 2019 “VIVE LA MUSIQUE!” ajunge la Arad în 17 mai
Turneul Stradivarius 2019 “VIVE LA MUSIQUE!” ajunge la Arad în 17 mai

Turneul Stradivarius 2019 “VIVE LA MUSIQUE!” ajunge la Arad în 17 mai

Alexandru Tomescu, Vioara Stradivarius Elder - Voicu alături de harpista de origine franceză, Delphine Benhamou și actorul TNB, Lari Giorgescu - dans contemporan, aduc în atenția publicului un adevărat dialog între muzică și dans, concert de vioară, harpă și dans contemporan, aproape o lună de zile, într-un număr de 15 concerte în România, menit să conecteze publicul la cele mai cunoscute și apreciate compoziții clasice românești și franceze care definesc o lume magică, plină de culoare și prospețime.

Cea de-a XII-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius, numit „Vive la musique!”, proiect care se derulează în cadrul Sezonului Cultural România - Franța 2019 și sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Franței în România, E.S Michele Ramis, propune o întîlnire inedită și într-o abordare unică pentru România, între muzica clasică românească și cea franceză, cu interpretarea lui Alexandru Tomescu- la vioară, Delphnie Benhamou - la harpă și actorul Lari Giorgescu dans contemporan.

Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului Internațional Stradivarius – „Vive la musique !”, include harpa alături de muzica viorii, într-o formă unică și nouă de interpretare. Concertul de vioară și harpă propune o combinație sonoră mai puțin obișnuită pe scenele de concert,  iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine să susțină vizual tabloul compozițiilor românești foarte cunoscute dar și piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum și celebrele piese clasice franceze care vor fi propuse într-o nouă sonoritate ale viorii și harpei, cu o interpretare special concepută, care poate reda întreaga gama de emoții și vibrații a unei orchestre.

 „Este o mare bucurie să pot prezenta publicului din România acest program atât de special. Muzica românească, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusă în sonoritățile minunate ale viorii și ale harpei, cu latura spectaculoasă adusă de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Aștept cu mare nerăbdare revederea cu iubitorii muzicii și ai frumosului. Împreuna vom păși în fascinantele lumi ale căror porți ni le vor deschide compozitorii români și francezi. Vom pune o data în plus forța muzicii de a ne transforma în oameni mai buni, după cum spunea Beethoven și vom strânge în cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania "Daruiește viața-Spitalul de Oncologie Pediatrică". Este cel mai important și frumos lucru pe care îl putem face împreună.” spune Alexandru Tomescu.

Programul va conține lucrări de George Enescu –Balada, Béla Bartók - 6 dansuri romanesti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu- Pas Encore  - piesă contemporană. compusă special pentru acest proiect, Maurice Ravel – Tzigane.

„Aștept cu multă nerăbdare să plec în Turneul Stradivarius, în România, și din multe motive. Colaborarea cu Alexandru Tomescu o consider foarte fructuoasă și, la sfârșitul turneului, sunt sigură ca nu voi mai căuta sunetul perfect. Munca de transcriere pe care am facut-o de a trece piese pentru vioară și pian în registrul pentru vioară și harpă  a fost foarte intensă și provocatoare și m-au ajutat să-mi îmbogățesc repertoriul. Consider că această călătorie este pentru mine o șansă de a cerceta, de a risca, de a inventa, de a asculta și a descoperi lucruri și nuanțe noi, alături de o echipă profesionistă și apropiată” spune Delphine Benhamou, harpă-Franța.

Turneul Internațional Stradivarius – „Vive la musique !” va include cincisprezece concerte, în 14 localități din România: 9 mai – Cluj – Napoca - Opera Maghiară, 10mai - Brașov - Filarmonica de Stat, 14 mai – Sebeș - Centrul Cultural „Lucian Blaga”, 15 mai – Oradea - Filarmonica de Stat, 16mai - Timișoara - Teatrul Național, 17mai - Arad- Filarmonica de Stat, 19mai - Tîrgu-Mureș - Filarmonica de Stat, 20mai - Casa George Enescu - Mihăileni/Botoșani, 21mai - Iași - Palatul Culturii, 22mai - Piatra-Neamț - Teatrul Tineretului, 25mai – Târgu – Jiu - Parcul Coloana fără Sfârșit a lui Brâncuși -, 26mai -  Craiova - Filarmonica Oltenia, 30 mai și 2iunie – București - Sala Radio, 31mai – Sibiu - Filarmonica de Stat - Sala Thalia. Toate concertele vor începe la ora 19.00.

„Propunerea de a lua parte la Turneul Stradivarius este o mare bucurie, dar și o mare provocare. Această întâlnire între un muzician și un actor, care are calități de mișcare, mi-a dat ocazia de a inventa personaje, ajutandu-mă de un minim de recuzită vestimentară. Am plecat de la anumite stări și senzații date de muzica minunat aleasă și interpretată de Alexandru Tomescu, lângă care vine duioasa harpă a lui Delphine Benhamou, tratându-le ca pe niște roluri care nu au cuvinte. Asta mi-a oferit șansa de a dezvolta structuri care să susțină și să servească ideea proiectului în ansamblul său. Am pus în practică ceea ce am acumulat de la doi mari creatori, artiști cu care am lucrat, Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu, diferiți prin arta lor, dar la fel de valabilă. Vă aștept cu mare interes la această întâlnire propusă de Turneul Stradivarius”  spune Lari Giorgescu, Actor TNB

Ca în fiecare an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar în acest an sprijină initiativa ONG-ului Dăruiește Viață. Investește în fericire pentru a contribui la construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică. (...)