Events

  • Home
  • Event
  • Conferințele Centenarului, la Arad – omagiu adus celor care au contribuit la făurirea României de azi
Conferințele Centenarului, la Arad – omagiu adus celor care au contribuit la făurirea României de azi

Conferințele Centenarului, la Arad – omagiu adus celor care au contribuit la făurirea României de azi

Viaţa şi personalitatea ilustrului om de stat arădean Ştefan Cicio Pop (1865-1934) vor fi evocate joi, 26 aprilie 2018, la ora 12.00, în sala „Astra“ a Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol“, în cadrul primei conferințe dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul „Conferințele Centenarului“ va fi organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.

Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad li se alătură la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“.

Deoarece Aradul a fost capitala politică a Marii Uniri, era firesc ca prima conferință să fie dedicată celor care au gândit, aici, actul politic care s-a înfăptuit la Alba Iulia.

Astfel, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad şi preşedintele Asociaţiei Ştefan Cicio-Pop este primul invitat în cadrul Conferinţelor Centenarului, acesta urmând să prezinte dizertația cu tema „Ștefan Cicio Pop – părinte al patriei“.

În cadrul conferinței, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean va vorbi despre reputatul avocat şi apărător al ţăranilor români, Ștefan Cicio Pop, ca fiind „un orator temut, dar şi extrem de apreciat“, care şi-a consacrat cea mai mare parte din viaţă luptei pentru drepturi şi libertăţi naţionale, pentru unitatea politică şi statală a poporului român.

Ca preşedinte al Consiliului Naţional Român Central, Ştefan Cicio-Pop a rostit cuvântul de deschidere al Marii Adunări Populare de la Alba Iulia.

A fost apoi membru în Guvernul lui Alexandru Vaida Voevod, prim-ministru, deputat, de două ori preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Până la sfârșitul anului, vor mai conferenția, la Arad, în cadrul proiectului „Voci în cetate – Conferințele Centenarului“, personalități precum prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș - Bolyai din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Mihai Drecin, de la Catedra de Istorie Contemporană a României din cadrul Facultății de Istorie și Geografie a Universității Oradea, prof.univ.dr. Ion Zainea, de la Oradea,  prof.univ.dr. Sorin Domițian Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității Universității Oradea, și alții.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea

„Aurel Vlaicu“ din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.