Events

  • Home
  • Event
  • Câini, un thriller cum nu ai mai văzut în filmul românesc, ajunge în premieră şi în Arad
Câini, un thriller cum nu ai mai văzut în filmul românesc, ajunge în premieră şi în Arad

Câini, un thriller cum nu ai mai văzut în filmul românesc, ajunge în premieră şi în Arad

Continuăm seria de proiecţii de filme româneşti la Cinema Arta cu multipremiatul şi mult-aclamatul film Câini joi, 13 aprilie 2017, de la ora 19. Un thriller plin de suspans, Câini marchează debutul în lungmetraj al tânărului regizor Bogdan Mirică, elogiat ca fiind noua senzaţie a filmului românesc de către presa şi critica internaţională. Proiecția va fi urmată de discuții și dezbateri cu regizorii arădeni Titus Muntean şi Rareş Hanţiu.

 

Evenimentul este organizat de CitiZenit în colaborare cu Centrul Municipal de Cultura Arad şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene susţinută de Primaria Municipiului Arad.
Comparat cu filmele fraților Joel și Ethan Coen, Câini a fost descris drept „un western dobrogean”, „anti-western balcanic”, thriller cu elemente noir. „Răzbunare și mafia românească într-un film de o violență molipsitoare”, titrează Les Inrockuptibles. „Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulțime de indicii sinistre și complicități mocnite”, apreciază publicația Screen Daily. „Într-un Cannes care ne-a prilejuit multe plăceri, dar foarte puține surprize și revelații adevărate, debutul lui Mirică iese în față deopotrivă ca o surpriză și o revelație – și contribuie cu siguranță la redesenarea hărții cinema-ului românesc, pe care credeam că-l știm atât de bine”, scrie renumitul critic american Jonathan Romney în Film Comment.

 

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
În 2016, Câini a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, Trofeul Transilvania la Festivalul Internațional de Film Transilvania şi două premii la Festivalul de la Sarajevo – Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. Anul acesta a câştigat nu mai puţin de cinci trofee la Gala Premiilor Gopo.

 

Regizorul Bogdan Mirică este și autorul scenariului, imaginea este semnată de Andrei Butică, montajul de Roxana Szel, iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu. Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu.

 

Bogdan Mirică este scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014) și a obținut numeroase premii pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011). A studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, în cadrul Festivalului de la Berlin. Cu proiectul Câini, a participat la numeroase ateliere de dezvoltare precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franța) și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo). Este autorul unei cărți numite „Bestseller” (colecția Râsul lumii, Humanitas 2005), a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru diverse publicații.

   

Vă aşteptăm cu drag