Articles

  • Home
  • Article
  • Zilele Aradului, provocare la un concurs de proiecte
Zilele Aradului, provocare la un concurs de proiecte

Zilele Aradului, provocare la un concurs de proiecte

Centrul Municipal de Cultură Arad invită artiști, organizații culturale, grupuri de inițiativă locală și alți actori interesați ai orașului Arad să participe la concursul de proiecte pentru realizarea unui itinerariu cultural urban în cadrul Zilelor Aradului (17-30 august 2015).

 

Prin această campanie Centrul Municipal de Cultură dorește să implice comunitatea arădeană, care este invitată să vină cu micro-proiecte care să scoată în evidență și să reactiveze spații urbane ale Aradului (curți interioare, clădiri reprezentative sau spații ‘comune’, parcuri și grădini, spații intrate într-un con de umbră al atenției publice etc.) prin transformarea lor temporară în scene ale culturii contemporane, fie că este vorba de teatru, arte vizuale, proiecte media sau alte forme de exprimare artistică. Scopul final este acela de a crea un itinerariu urban prin care, cu ajutorul artei, să dăm arădenilor ocazia de a-și cunoaște altfel orașul, de a redescoperi spații uitat și a-și apropria orașul.

Propunerile de proiecte pot fi trimise pe adresa de e-mail cmcarad1@gmail.com sau depuse la sediul Centrului Municipal de Cultură, Bulevardul Revoluției, nr. 97, ap.4, până la data de 15 iulie 2015, ora 17.

Criterii de eligibiltate

1. Aplicanți eligibili
Sunt eligibili pentru a depune proiecte în cadrul acestui concurs toți operatorii culturali locali, artiștii independenți, antreprenorii creativi, precum și asociațiile culturale sau ONG-urile de profil cultural, fie că au sau nu actualmente proiecte în desfășurare în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură.

2. Proiecte eligibile
Proiectele considerate eligibile pentru a fi realizate în cadrul Zilelor Aradului trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să vizeze sectorul cultural, atingând următoarele două puncte:

• să promoveze forme contemporane de exprimare artistică (putând include, dar nefiind limitate la: artele vizuale, artele spectacolului, literatură și storytelling, proiecte media, intervenții urbane, și în formate diverse, de la evenimente la instalații sau ateliere, aplicații web sau producție mobilier urban etc.);
• să revitalizeze și reactiveze spații urbane ale Aradului (mai exact, domenii publice sau spații care pot fi deschise publicului – clădiri emblematice ale orașului sau imobile uitate, parcuri, curți interioare etc). Acest program își dorește să reactiveze puncte ale geografiei urbane locale și să le readucă în atenția publicului, recuperând din potențialul neexploatat al acestor spații prin transformarea lor în locații dedicate culturii. Încurajăm proiecte din zone cât mai diferite ale orașului.

– să poată fi implementate în cadrul Zilelor Aradului (17 – 30.08.2015) – nu vor fi acceptate proiecte al căror termen de desfășurare depășeste această perioadă.

Întrucât scopul acestui concurs este acela de a constitui o platformă de dezvoltare a inițiativelor independente și de diversificare a ofertei culturale, vor fi luate în considerare proiectele care propun evenimente noi pentru comunitatea locală, inovatoare, riguroase și fezabile. Pentru a asigura un impact crescut al acestor inițiative, CMCA și-a propus promovarea proiectelor câștigătoare într-un itinerariu urban concentrat în perioada 21-23 august.

3. Elaborarea proiectului
Proiectul depus se va încadra în limita a 3 pagini – Times New Roman 12 font, distanța între rânduri 1 și va conține următoarele secțiuni: descrierea proiectului, scopul proiectului, etapele de pregătire/ desfășurare și programul proiectului, cheltuielile estimate.

Scopul concursului de proiecte

Acest concurs vizează dinamizarea ofertei culturale locale prin realizarea unor micro-proiecte de actualitate și impact, în cadrul unui festival cu profil local.

Dorim să oferim arădenilor posibilitatea de a contribui la transformarea Zilelor Aradului în festivalul întregii comunități locale. Astfel, proiectele care vor avea prioritate în acest concurs vor fi proiecte care vizează atragerea diverselor comunități din Arad în spațiul public și crearea unei atmosfere vii și dinamice, o atmosferă prielnică pentru desfășurarea activităților creative și dezvoltarea unei coeziuni comunitare.
Mai mult decât atât, aceast concurs își propune să deschidă un spațiu de dialog între instituțiile publice și inițiativele private și să încurajeze colaborarea între acestea, deschizând Aradul către propriii locuitori.

Așteptăm cu interes proiectele voastre până la data de 15 iulie 2015!

Proiectele câștigătoare vor fi anunțate pînă la data de 21 iulie, ora 17. CMCA va acoperi direct cheltuielile agreate cu inițiatorii proiectelor câștigătoare pentru realizarea acestora și va asigura coordonarea calendarului și promovarea proiectelor sub forma unui itinerariu cultural în cadrul Zilelor Aradului. Inițiatorii proiectelor câștigătoare vor fi menționați ca atare pe toate suporturile de comunicare realizate cu ocazia Zilelor Aradului.

Acest concurs de proiecte este realizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad.