Articles

Ora Pământului 2015

Azi, 28 martie, la ora locală 20.30, stingem luminile pentru Pământ, alături de alte peste două miliarde de oameni. E Ora Pământului, ora în care oamenii care iubesc natura și care sunt preocupați de problemele de mediu actuale se strâng împreună pentru a transmite un mesaj comun forurilor de decizie de pe tot globul. În România aproape 40 de orașe sărbătoresc Ora Pământului, la îndemnul WWF-România, care a inițiat campania și o derulează în peste 150 de țări.

“Săptămâna Pământului în Arad” se încheie sâmbătă seara,  pe 28 martie, însă Ora Pământului, evenimentul care va marca finalul programului, constituie de fapt o invitație de a menține problemele ecologice în vizorul arădenilor. Mobilizarea de forțe în cadrul acțiunilor ecologice care au avut loc pe parcursul acestei săptămâni a fost un exemplu clar că se poate, atâta timp cât există oameni cărora le pasă. Prin participarea la Ora Pământului organizatorii au vrut să sublinieze însă faptul că o săptămână pe an nu e de ajuns și că aceste acțiuni și preocupări trebuie să fie o constantă în viața orașului.

Ora Pământului este un proiect gândit în 3 stagii – primul stagiu, un eveniment simbolic de o oră care să tragă un semnal de alarmă și să unească oamenii preocupați de aceste probleme, al doilea, de a galvaniza oamenii, determinându-i să ducă această preocupare mai departe, dincolo de momentul simbolic anual și al treilea stagiu presupune alcătuirea unei comunități globale cu scopul comun de a crea un viitor sustenabil pentru planetă.

Programul de sâmbătă seara este menit să dovedească faptul că preocuparea pentru mediu nu trebuie să fie o corvoadă, dimpotrivă, un astfel de program poate fi chiar distractiv. De aceea bicicliștii arădeni se vor aduna cu mic, cu mare pentru un tur al centrului, din fața Primăriei Arad de unde se va porni la ora 19:00, pe traseul Primăria Arad – Podgoria – Teatrul de Stat Arad – Primăria Arad. Cei de la The Rechords ne așteaptă de la 19:30 cu un repertoriu muzical dinamic, iar de la ora 20:30, în acompaniamentul muzical al celor de la Nova Band, se va întrerupe timp de o oră iluminatul stradal și cel arhitectural al clădirilor emblematice.

Dăruiește naturii din energia ta, un îndemn care a mobilizat întreaga țară – împreună, alături de WWF-România

România a demonstrat în fiecare an că cetățenii ei sunt interesați de mediu din ce în ce mai mult și că sunt dispuși să se implice în activități durabile, că sunt dispuși să acționeze și la nivel individual sau în cercuri apropiate pentru a da un exemplu și altora că schimbarea comportamentului față de natură este posibilă și la îndemâna oricui.

Anul acesta mesajul și îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour este „Dăruiește naturii din energia ta”. Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să participe la evenimentele Earth Hour din orașul lor.

Aproape 40 de orașe au răspuns apelului și au organizat evenimente extrem de creative dedicate Orei Pământului, Lista evenimentelor din țară se găsește pe site-ul campaniei, la http://ora-pamantului.ro/lista-evenimentelor-earth-hour-din-romania/. Dacă vreun oraș nu se regăsește în această listă, îi invităm pe români să iasă la o alergare nocturnă, la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber. Se mai pot organiza seri de poezie și muzică unplugged, picnicuri nocturne (dacă vremea  permite), jocuri tip board games la lumina lumânărilor, cine festive și alte activități creative.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.